Kalite Komisyonunun Yetki, Görev ve Sorumlulukları - Biruni Üniversitesi

Kalite Komisyonunun Yetki, Görev ve Sorumlulukları

  1. Üniversitenin stratejik planı ve hedefleri doğrultusunda, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerin değerlendirilmesi ve kalitelerinin geliştirilmesiyle ilgili kurum içi ve dışı kalite güvence sistemini kurmak, çalışmalarını yürütmek. 
  2. Kalite yönetim süreçlerinin uygulanmasında; katılımcılığa, Üniversite kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanmaya, kalite süreçlerini iyileştirmeye ve kaliteli hizmet sunmaya dayalı kurum kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması için eğitim, toplantı, çalıştay ve benzeri faaliyetlerde bulunmak. 
  3. Akademik ve idari birim çalışanlarının kalite sistemi faaliyetlerine katılımlarını sağlamak.
  4. Çalışmalarında ve raporlamalarında Üniversite düzeyinde standardı sağlamak için form, cetvel, tablo vb. geliştirmek.
  5. Üniversitenin tüm idari ve akademik süreçlerinde performans standartlarını belirleyerek ölçümler yapmak, iyileştirme çabalarını kurumsallaştırmak ve ilgililerin bu süreçlerde sorumluluk almasını sağlamak.
  6. Kalite güvencesi uygulamalarında stratejik planda öngörülen kalite hedeflerine ulaşma düzeyini düzenli olarak ölçmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak.
  7. Kalite güvence çalışmaları kapsamında geçici veya sürekli olarak çalışma ekipleri oluşturmak.
  8. Her yıl düzenli olarak, bir sonraki takvim yılının başlangıcına kadar yıllık kurumsal değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarının sonuçlarını içeren iç değerlendirme raporunu, bir sonraki yılın iş takvimini ve iyileştirme planlarını hazırlamak ve senatoya sunmak.
  9. Stratejik eylem, iç̧ değerleme ve varsa dış değerlendirme raporu sonuçlarını değerlendirerek durum analizi yapmak, eylem planı ve performans kriterlerini gözden geçirmek ve gerekli değişikliklerin ve iyileştirmelerin yapılması için önerilerde bulunmak, destek olmak.
  10. Kararlaştırılan iyileştirici ve düzeltici faaliyetler için; eylemleri, zaman çizelgesini, sorumluları ve performans kriterlerini belirlemek, gerekli takipleri yapmak.
  11. Senato tarafından onaylanan yıllık Kurumsal İç Değerlendirme Raporunu Nisan ayı sonuna kadar Üniversitenin internet sayfasında yayınlayarak kamuoyu ile paylaşmak ve bilgi amaçlı olarak Yükseköğretim Kalite Kuruluna sunmak.
  12. İç paydaş (akademik ve idari çalışanlar, öğrenciler) ve dış paydaş (işverenler, mezunlar, meslek örgütleri, öğrenci aileleri vb.) analizi için değerlendirme araçları geliştirmek. Üniversitenin “dış̧ değerlendirme” sürecine yönelik gerekli hazırlıkları yapmak, dış̧ değerlendirici kurumlara her türlü̈ desteği vermek.
  13. Yükseköğretim Kalite Kurulu kararlarını birimlere duyurmak.
  14. Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun belirleyeceği usul ve esaslar doğrultusunda çalışmaları yürütmek ve örnek uygulamaları birimlerle paylaşmak.